Tortyr av fångar även i Afghanistan

Den amerikanska armén har offentliggjort nya dokument som visar en mycket hårdhänt behandling av fångar inte bara i Irak utan även i Afghanistan.

Misshandeln i Abu Ghurayb-fängelset var ingen isolerad företeelse utan ingår i ett mönster av övergrepp hävdar kritikerna.

Hussain Adbulkadr Mustafa, beskriver att han fick förbundna ögon, munkavle, bands och utsattes för sexuella övergrepp av amerikanska soldater på flygbasen Bagram.

– De tvingade upp en käpp i min ändtarm, sade Hussain. Det var vansinnigt smärtsamt.

Hot och förnedring
Andra beskriver hur de hotats med hundar, klätts av och fotograferats i obscena situationer. Misshandel med baseballträ, strypgrepp, fångar låsta i smärtsamma kroppsställningar och falska avrättningar. Det är beskrivningarna som återkommer i dokument, som offentliggjorts av den amerikanska armén på begäran av medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU.

Det blir allt tydligare att militären var medvetna om anklagelser om tortyr och har vidtagit åtgärder för att förstöra bevis, lägga ner utredningar och förnedra fångar för att tysta dem, säger ACLU-chefen Anthony Romero på fredagen.

Sju soldater har dömts
Den amerikanska armén invänder att den har undersökt fallen och att åtta soldater prickats för försumlighet i tjänsten, men att man inte kunnat styrka påståenden om tortyr. Hittills har sju soldater dömts för misshandeln i Abu Ghurayb fängelset i Bagdad, ytterligare två väntar på rättegång.

I den amerikanska debatten får påstådd misshandel av fångar relativt litet utrymme.

– Vi befinner oss i krig, Två av mina kompisar sköts till döds av några terrorister när vi skulle visitera dem, ändå behandlar vi dess lönnmördare korrekt när vi fängslat dem, sa en soldat i ett amerikanskt tv-reportage från Irak.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se