Tjostolv Moland vid rättegången 2009. Foto: Tore Meek / Scanpix.

Dömd norrman i Kongo hittad död

En av de norska före detta legosoldaterna som dömts för mord i Kongo-Kinshasa, Tjostolv Moland, hittades död i sin fängelsecell i huvudstaden Kinshasa på söndagen.

– Han hittades död i fängelsecellen i Kinshasa i morse, bekräftade Norges utrikesminister Espen Barth Eide på en presskonferens på UD i Oslo sent på söndagskvällen.

En norsk diplomat hade besökt fängelset under dagen och utrikesministern sade sig också ha varit i kontakt med kongolesiska myndigheter.

Norge har framfört att man vill ha en utredning av dödsfallet och hjälp med att få hem kvarlevorna till Norge.

– Det är djupt tragiskt att det slutade så för Tjostolv Moland, sade Barth Eide, dock utan att gå in på närmare detaljer om dödsfallet. En från fängelset fristående läkare samt en advokat har medverkat till att fastställa dödsfallet, sade han.

Barth Eide säger att det inte finns anledning till oro för Molands medbrottsling Joshua French men att alla norska ansträngningar nu går ut på att säkra dennes situation.

Moland och French greps i Kongo-Kinshasa i maj 2009, anklagade för att ha mördat sin chaufför Abedi Kasongo. De två nekade till brottet, men dömdes till döden i en rättegång i Kongo-Kinshasa.

TT

Fakta: Tjostolv Moland

Tjostolv Moland och Joshua French greps i början av maj 2009 i östra Kongo-Kinshasa misstänkta för att ha skjutit ihjäl sin chaufför, sexbarnspappan Abedi Kasongo.

Den 8 september samma år dömdes de av en militärdomstol till döden för mord, väpnat rån och spioneri. I december 2009 fastslogs domen.

Enligt domen ska de ha tagit sig in i landet illegalt från Uganda. De ska också ha haft vapen med sig.

Norrmännen har begärt nåd hos president Joseph Kabila. Det har dessutom pågått förhandlingar om att de båda skulle få sona brottet i Norge.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista