1 av 2
Jonas Tsanwani vill inte döma Pistorius men tycker att hans förklaring är lite märklig. Foto: Nils Eklund/ Sveriges Radio.
2 av 2

"Blade runner" upp i rätten igen

2:12 min

I dag fortsätter rättsprocessen mot den sydafrikanske sprinterstjärnan Oscar Pistorius som anklagas för att ha mördat sin flickvän, supermodellen Reeva Steenkamp. Pistorius har hela tiden hävdat att han sköt flickvännen av misstag och bland Sydafrikanerna går meningarna isär om vad dom ska tro om stjärnans förklaring.

– Berättelsen är lite skum men vem är jag att döma, säger Monica Roto bakom kassan på en sportaffär i Johannesburg.

Andra man pratar med här är säkra på att "Blade runner" som Oscar Pistorius kallats för sina bladliknande sprintproteser, är skyldig.

26-åriga Pistorius förklaring till varför han avlossade flera skott genom badrumsdörren hemma i villan i Pretoria den där natten i februari är att han trodde det var en inbrottstjuv där inne och att han agerade i vad han trodde var självförsvar.

Men åklagaren har tvivlat på sprinterstjärnans berättelse och har hävdat att paret bråkat vilket slutade med att flickvänen låste in sig i badrummet, varefter Pistorius ska ha skjutit henne.

Sprintern med sex guldmedaljer från Paralympics och medverkan i OS i London förra året som fick båda sina ben amputerade före ett års ålder efter ett medfött fel är känd över hela världen.

 I Sydafrika har han blivit "en förebild för många, även långt utanför idrotten" säger Jonas Tsanwani i en annan sportaffär i Johannesburg. Han vill inte heller döma honom ännu, men tycker att förklaringen är märklig även om den visar sig stämma.

– Det var fel att bara skjuta, jag har själv en pistol och skulle aldrig ha gjort det utan att först ha undersökt vem som fanns bakom dörren, säger han.

Förhandlingen i rätten idag väntas bli kortfattad precis som den senaste i början av juni då processen sköts fram för att ge mer tid åt polisutredningen som nu är klar och åklagaren ska idag läsa upp åtalspunkterna. Först i början av nästa år väntas rättegången starta där Oscar Pistorius riskerar upp till 25 års fängelse om han fälls för överlagt mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista