Medborgargarden tar över Kairos gator

1:06 min

I Egypten har den provisoriska militärstödda regeringen beslutat att förbjuda de så kallade "folkkommittéerna", ett slags medborgargarden som trakasserar folk ute på gatorna. Grupperna består av civilklädda, ofta yngre män, som uppträder som om de var poliser.

En biltur från Kairo flygplats in till stadens centrum, som brukar ta ungefär en timme, kan nu ta fyra timmar. Detta eftersom bilen kan stoppas gång på gång vid provisoriska vägspärrar, bemannade av de självutnämnda folkkommittéerna. De ser till att folk inte bryter mot kvällens och nattens utegångsförbud och de kollar förare och passagerare som om de vore myndigheternas förlängda arm ute i trafiken.

Men det är de alltså inte, utan det de håller på med är en självpåtagen uppgift att få tag på misshagliga personer, till exempel från Muslimska Brödraskapet.

Män med långt skägg och kvinnor med heltäckande klädsel kan råka illa ut och bli tvingade ut ur sina bilar, bli trakasserade eller till och med slagna eftersom de misstänks stöda folkkommittéernas fiende nummer ett: den störtade presidenten Mohammad Mursi.

Men nu skall alltså det här bort, om regeringen lyckas genomföra sitt beslut att förbjuda folkkommittéerna. Som ju faktiskt står på regeringens och militärens sida i det splittrade Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista