Foto: Mladen Antonov/Scanpix.

Oenighet i USA kring Egyptenbistånd

Ca 10 miljarder kronor om året i bistånd
1:54 min

Den amerikanska regeringen har inte lämnat något besked om den kommer att fortsätta ge ekonomiskt bistånd till Egypten och bland amerikanska politiker råder det nu delade meningar i frågan, oavsett partifärg.

Den tidigare republikanske presidentkandidaten, senatorn John McCain tycker att USA ska stoppa biståndet.

– Vi har ett inflytanden men använder det inte, vi skulle kunna stoppa biståndet och underhållet av den militära utrustning vi har gett, säger John McCain, en välkänd kritiker av president Obamas utrikespolitik till CNN.

Egypten är sedan länge en viktigt samarbetspartner för USA och varje år ger USA ett bistånd till Egypten på runt 10 miljarder kronor, nästan allt är militärt. Enligt amerikansk lag får USA inte ge bistånd till ett land där en demokratiskt vald regering har störtats genom en kupp, men det är ett ord som den amerikanska regeringen valt att inte använda i sammanhanget.

Demokraten Eliot Engel vill inte dra in biståndet och säger till tevekanalen ABC att militären är ett bättre alternativ än det muslimska brödraskapet och han tror att USA kan fortsätta att påverka.

En uppfattning som också delas av republikanen Pete King.

– Inga alternativ är bra, men det är bättre att fortsätta tala med militären säger King i en intervju med tevekanalen Fox.

Många amerikanska politiker talar nu också om att på olika sätt villkora biståndet, när snart ska tas upp till diskussion med egypterna nästa gång.

Demokraten Keith Ellisson sade till ABC, att han vill dra in biståndet och sedan ställa krav på demokrati innan det sätts in igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".