Inget allsvenskt spel för Örebro

Riksidrottsnämnden sa på fredagen nej till Örebro sportklubbs överklagande om klubbens möjligheter att spela i allsvenskan i fotboll. Det är högsta instansen som har avgjort den här långdragna juridiska tvisten om fotbollslagets ekonomi.

– Det är väldigt tråkigt för klubben och för fotbollen tycker jag, säger ÖSK:s tränare Patrick Walker.

Det började med att Fotbollsförbundets licenskommitté drog in Örebros elitlicens för att laget hade för dålig ekonomi.

Sedan har striden gällt om laget stod på plus eller minus den 30 juni förra året. Diskussionen har gällt hur mycket spelarna var värda och vilka redovisningsprinciper som skulle gälla.

På fredagen, bara en dryg månad innan fotbollsallsvenskan drar igång den nionde april, blev det klart att Assyriska föreningen i Södertälje får ta över Örebros allsvenska plats.

Ferit Varli är ordförande i Assyriska.

– Det var ett väntat beslut. Nu kan vi lägga det bakom oss och koncentrera oss på allsvenskt spel. Det känns skönt, säger Ferit Varli.

Många har varit kritiska mot att det tagit så lång tid innan fotbollslagen fått besked om vilken serie de ska spela i.

Det har blivit svårare att planera ekonomin, värva spelare och sponsorer. Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell säger att systemet för överklaganden måste ändras.

– Systemet med att den rättliga sidan tar fyra månader kan vi inte leva med. det måste gå betydligt snabbare i en framtid utan att vi riskerat rättssäkerheten, säger Lars-Åke Lagrell.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se