Ally Wanikau och Lynley Bendall sa ja till varandra på ett flyg mellan Queenstown och Auckland i Nya Zeeland under måndagen. Foto: Scanpix

Första gaybröllopen i Nya Zeeland i dag

I dag säger över 30 homosexuella par ja till varandra i Nya Zeeland, efter att landet blivit det första i regionen och det 14:e i världen att legalisera samkönade äktenskap.

Även par från andra länder väntas gifta sig i landet. Enligt en lobbygrupp planerar tusentals par från Australien att resa till grannlandet för att gifta sig, men även homosexuella par från Ryssland och USA väntas åka till Nya Zeeland för att vigas.

Inom landet är det 31 par av samma kön som säger ja till varandra i dag, enligt inrikesdepartementet. Två radiostationer väntades sända bröllopsceremonier live under sina morgonsändningar.

Kristna lobbygrupper har ställt sig kritiska till beslutet. Bland annat säger den konservativa lobbygruppen Family First om lagändringen att den är "en arrogant handling av kulturell vandalism", enligt BBC, medan kampanjen Marriage Equality säger att en historisk orättvisa nu fått ett slut.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista