1 av 4
Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
2 av 4
Oscar Pistorius såg samlad ut när han kom in i rättssalen i Pretoria under måndagen, där ett stort pressuppbåd hade samlats. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
3 av 4
Oscar Pistorius ber tillsammans med sina syskon, Carl och Aimee Pistorius, i rättssalen. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
4 av 4

Sprintstjärnan Oscar Pistorius åtalad för mord

Den sydafrikanske sprintern Oscar Pistorius återvände i dag till domstolen i Pretoria för första gången sedan den 4 juni, där han åtalades misstänkt för mord på sin flickvän.

Själva rättegången kommer att hållas 3-20 mars nästa år och flyttas till en högre instans, till High Court. Om Pistorius fälls för överlagt mord riskerar han upp till 25 års fängelse.

Pistorius sköt ihjäl sin flickvän, supermodellen Reeva Steenkamp, den 14 februari i år. Han har sagt att han sköt genom dörren till badrummet i tron att det var en inbrottstjuv där inne, men åklagaren hävdar att paret hade bråkat, och att flickvännen låste in sig i badrummet, varefter Pistorius ska ha skjutit henne.

Dagens förhandling var snabbt avklarad. Enligt Nils Eklund, Ekots reporter på plats i Pretoria, såg Oscar Pistorius samlad ut när han kom in i rättssalen. Innan förhandlingen startade bad han tillsammans med sina syskon Carl och Aimee Pistoruis.

Den sydafrikanske sprintern som kallas "Blade runner" för sina bladliknande sprintproteser blev i fjol den förste dubble benamputerade att delta i ett OS.

Den tekniska bevisningen i fallet har av medier lyfts fram som viktig, särskilt hur kulorna har gått igenom badrumsdörren.

– Eftersom det inte finns några vittnen bedömer rättsexepter den tekniska bevisningen som viktig. En detalj är ju hur pass högt upp skotthålen satt, säger Nils Eklund.

Om Pistorius tagit på sig sina proteser innan han avlossade skotten kan det tala för överlagt mord, om han inte haft på sig proteserna och skotten hamnade längre ner kan det tala mer för Pistorius version, alltså att det handlar om en impulsgärning och självförsvar.

– Åklagarsidan säger att de kommer att återkomma till den tekniska bevisningen under rättegången, säger Nils Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista