Beskedet från Ecuadors presudent möttes av protester. Foto: Dolores Ochoa/Scanpix.

Får leta olja i orört världsarvsområde i Amazonas

1:29 min

I ett orört djungelområde i Amazonas, kommer oljebolag snart kunna leta efter olja. Trots att nationalparken Yasuni i Ecuador klassats som världsarv så går presidenten motvilligt med på att förbereda oljeborrning i området.

- Det här är ett av de svåraste beslut jag fattat, sa Ecuadors president Rafael Correa enligt nyhetsbyrån AFP, när han gav klartecken att söka tillstånd för oljeborrning i den känsliga naturen.

Nationalparken Yasuni som ligger i östra Ecuador,  är en regnskog känt för en artrikedom som har få jämförelser någon annanstans i världen. Den har skyddats både för sin natur och som hemvist för flera isolerade indianstammar.

Men i området finns också oljefyndigheter. I flera år har Ecuadors president satt sej emot oljeutvinning och en fond har öppnats för att samla pengar för att bevara området.

Men fonden har bara fått in en liten del av den summa som behövs och därför säger Ecuadors president att det inte längre går att hejda oljeutvinningen.

Även om Ecuadors lagar hindrar exploatering i skyddade områden, så har presidenten möjlighet att gå med på oljeutvinning.

Pengarna som kommit från både andra länder och från enskilda och företag, ska nu betalas tillbaka till givarna.

Även om oljeutvinningen planeras i en liten del av den nära 10 000 kvadratkilometer stora nationalparken, så befarar miljövänner att mycket större områden  kommer att påverkas av vägar och annan kringverksamhet.

Att oljebolagen släpps in i nationalparken, är en stor besvikelse för dem som sett Ecuadors motstånd mot oljeindustrin som en förebild för andra länders försök att skydda naturen och låta fossila råvaror stanna under jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista