Foto: Scanpix

Halv miljon flyr översvämningarna

1:19 min

I Kina stiger dödssiffran efter de kraftiga skyfall som i vissa områden orsakat de värsta översvämningarna på årtionden.

Filippinerna och Ryssland har också drabbats. Invånare i vattendränkta ryska byar i Amurdeltat berättar i rysk tv om hela samhällen som dränkts i översvämningarna. Tiotusentals har evakuerats och nu väntar människor på att vattenmassorna ska dra sig tillbaka.

Ryska myndigheter rapporterar i dag att Amurflodens nivåer inte har varit så här höga under de senaste 120 åren.

På andra sidan den rysk-kinesiska gränsen är situationen betydligt värre. I de nordöstra provinserna som gränsar mot Ryssland och i Guangdong, i söder, har översvämningarna krävt närmare 100 liv och lika många saknas. 510 000 personer har tvingats fly sina hem där.

I norr är det samma vattenmassor som drabbat ryska fjärran östern medan södra Kina haft kraftiga skyfall i samband med en orkan som dödade tio personer.

Filippinerna har också råkat ut för översvämningar. I huvudstaden Manila med sina tolv miljoner invånare har vattennivåerna i vissa områden stoppat all gatutrafik.

Skolor, kontor, domstolar och ambassader i Manila har tvingats stänga och hela staden väntar nu på att stormarna i regionen ska bedarra.

Myndigheterna i Filipinerna, Kina och Ryssland kämpar nu för att undvika epidemier i spåren av översvämningarna.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista