1 av 3
2 av 3
3 av 3
Tidslinje: Oroligheterna i Egypten

Egypten stänger gränsövergång

2:23 min

Efter en allvarlig attack på Sinaihalvön stängs nu gränsövergången i Rafah.

I attacken dödades minst 24 egyptiska poliser. De ska ha varit på väg hem till sina barracker nära gränsstaden Rafah när de två bussar de åkte i attackerades.

Exakt vad som hände är oklart. Källor inom de egyptiska säkerhetsstyrkorna säger till nyhetsbyrån AP att de avrättades utanför bussarna, andra uppgifter säger att bussarna attackerades med raketgevär.

Minst 24 polismän dödades och flera skadades, vilket gör det till en av de allvarligaste attackerna på Sinaihalvön på mycket länge.

Våldet har ökat där sedan Hosni Mubarak störtades 2011, men än värre har det blivit sedan i början av juli, då Muhammed Mursi avsattes.

Många fler poliser och soldater har dödats i olika attacker och den egyptiska armén hävdar att de dödat nära 70, vad de kallar "terrorister" den senaste månaden.

I närheten av Ramsestorget vid centralstationen i Kairo städar Mohammed Abdelal upp på gatan utanför sin restaurang. Stenen på trottoarerna revs upp och användes som vapen när de drabbade samman med Mursis folk. Han vill bara ha lugn och ro.

Vi ber för att saker och ting ska lugna ner sig, för du kan ju se att det här är inte vad Egypten egentligen är, det som händer är bara politisk kamp som egentligen inte har med oss att göra, säger Mohammed Abdelal.

Men det finns inte mycket som pekar på att han skulle få sin önskan uppfylld.

Tusentals anhängare till den avsatte presidenten Muhammed Mursi har gripits den senaste månaden. Minst 35 gripna demonstranter dog i går under en transport från ett fängelse i Kairo.

Exakt vad som hände vet vi inte, men enligt det egyptiska inrikesministeriet försökte de fly och kvävdes sedan till döds av tårgas som sköts in i det transportfordon de satt i.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista