Cecilia Uddén intervjuar försäljare i Kairo som som hyllar generalen Sisis maktövertagande. Foto: Sveriges Radio

Cecilia Uddén om Egypten: "Jag ser ett hat som jag inte upplevt tidigare"

Över tusen människor uppges ha dödats i det vålds-härjade Egypten sedan i onsdags. Mångåriga utrikes-korrespondenten Cecilia Uddén ser ett land i en djup kris och tror att det kommer vara värre saker att vänta om Muslimska Brödraskapet väljer att gå under jord.

– Det jag ser är ett land i en djup, djup kris, jag ser ett hat som jag inte har upplevt tidigare på det här sättet mellan de polariserade sidorna och en likgiltighet inför döden som jag tycker är ganska skrämmande, säger Cecilia Uddén.

– Det som också är skrämmande är kortsiktigheten hos dem som stödjer militären, att de inte kan se ett år framåt i tiden - om Brödraskapet drivs under jord, vad som då kommer att hända med Egypten, om det blir en självuppfyllande profetia att de förvandlas till terrorister.

Hur hamnade Egypten i det här läget?

– Man frågar sig hur det kunde gå så här långt. Framför allt sedan i november har det byggts upp ett landsomfattande missnöje och också en besvikelse och chock gentemot Brödraskapet, att de kunde göra som de gjorde då, att Mursi kunde gå ut med sitt maktkdekret i november och att man sedan kunde kuppa igenom en konstitution som inte representerade hela folket. Man har varit chockad över det ganska länge, men inte gjort något åt det förrän nu. Brytpunkten kom när militären tog över, fram till dess var det ett genuint folkligt uppror mot en islamistisk regim. När militären tog över blev det en militärkupp, sedan dess har det gått utför.

– Det man nu ser bland de som var ute och demonstrerade den 30 juni, är en kvävande desperation att befinna sig på rätt sida av historien. De är så övertygade om sin sak att de dömer ut alla som hoppar av som förrädare, säger Cecilia Uddén och tar upp exemplet Mohamed ElBaradei, som avgick som vice president för att han inte ville ta ansvar för blodbadet.

Har man kunnat förutse den här våldsamma utvecklingen i landet?

– Nej, det tycker jag inte. Ingen trodde att militären skulle slå till på det här sättet, tvärtom hade EU och USA fått försäkringar om att det inte skulle ske. Det bygger på olika analyser av Brödraskapet, här menar man att Egypten bedriver ett krig mot terrorismen, men det har omvärlden svårt att se när det är islamister som dödas.

Hur tror du att situationen i Egypten kommer att utvecklas?

– Jag har svårt att se att det här kan bli bättre på kort sikt. Jag vet inte om den värsta våldsspiralen redan har kulminerat, men om Brödraskapet nu bestämmer sig för att avstå från att protestera och gå under jord, då har vi väl antagligen någonting värre att vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista