Bild från den tidigare rättegången i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix

Egyptens ex-president Mubarak kan bli fri

1:41 min

Egyptens förre ledare, Hosni Mubarak som störtades under revolutionen 2011, kan enligt sin advokat komma att släppas fri när åtalet om korruption läggs ner.

Det har pågått flera rättsprocesser mot den förre presidenten Hosni Mubarak och han är dömd till livstids fängelse för medhjälp till mord eftersom han inte stoppade det våld som utövades mot demonstranter under revolutionen 2011.

Hans advokat säger till nyhetsbyrån Reuters att han kan komma att släppas inom kort.

Mubarak har åtalats för korruption i flera fall. Det är ett av dessa åtal som ska ha lagts ner, men ett åtal återstår. Så än är det inte säkert att den gamle 85-årige flygofficeren får komma hem.

Samtidigt är Mubarak alltså dömd till livstids fängelse.

Men den domen är överklagad av både Mubarak och åklagarsidan och i väntan på en slutgiltig dom kan Mubarak komma att släppas fri.

Han var Egyptens president i 30 år, själva sinnebilden för makt i arabvärldens största och viktigaste land.

Mubarak greps under revolutionen och bilden av honom som stark ledare förändrades i grunden när han som sjuklig och äldre satt bakom galler i rättsalen.

Sedan dess är mycket annorlunda i Egypten. Den 3 juli var det istället Muhammad Mursi som greps av armén, och Egypten har fått en ny stark man, arméchefen Abdel Fattah Al-Sisi.

Med honom vid rodret har Egypten slagit till hårt. Många människor har dödats sedan i onsdags, kanske fler än tusen, mest demonstranter men även poliser och soldater.

Europeiska unionen funderar nu på hur man ska förhålla sig till detta.

EU är av betydelse för Egypten på grund av löften om både bistånd och lån som tillsammans handlar om många miljarder kronor.

Efter fördömanden av våldet från enskilda medlemsländer förs nu förhandlingar om vad unionens gemensamma ståndpunkt ska vara.

EU:s utrikesministrar kommer att mötas för att försöka komma överens på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista