Spanien folkomröstar om nya EU-lagen

Spanien är på söndag först ut bland de länder i Europa, som ska hålla folkomröstning om den nya EU konstitutionen. Intresset bland vanliga spanjorer verkar förbli ljummet.

Ja-sidan har stark övervikt i opinionsmätningarna och de två dominerande partierna, Socialistpartiet och Partido Popular verkar för ett ja.

Att ja-sidan får fler röster än nej-förespråkarna är alla övertygade om här i Spanien. Den stora frågan tycks i stället vara hur starkt detta ja till den nya EU-konstitutionen blir; hur många av alla de tveksamma spanjorerna kommer att pallra sig iväg på söndag och delta i denna folkomröstning.

Har uppmanat alla att rösta
Premiärminister Zapatero har ihärdigt uppmanat alla att rösta. Han är medveten om att resultatet följs mycket noga runt om i hela EU och särskilt i de övriga länderna, där folket ska få säga sitt. Till exempel i Frankrike, där utgången är betydligt mer oviss.

Margarita Lopez, som arbetar i en telefonaffär, har inte läst fördraget och inte heller övertygats av alla information i den massiva kampanjen i tv och tidningar. Hon tvivlar på projektet och stannar nog hemma.

Tänker rösta ja
Många andra säger på samma sätt att innehållet i författningen är ganska okänt för dem, men de röstar trots det ändå ja. En äldre herre som kallar sig Pedro menar att författningen är viktig för ekonomin.

Spanien gick med i EU 1986, drygt tio år efter diktator Francos död. Med inträdet öppnades nya marknader och pengar från Bryssel bidrog till att lyfta landet ekonomiskt. Den EU-vänliga inställningen lever vidare och spanjorerna säger förmodligen ja.

Inre splittring
Landets regering utmanas i dag av baskiska separatistkrav, av nya attacker från terrorgruppen ETA och en inre splittring i landet. Att utveckla EU-projektet ses som en viktig del för att inte återuppleva en isolering.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se