Sommar i P1 – med stor spridning på Facebook

Programchefen för Sommar och Vinter i P1, Bibi Rödöö, och hennes redaktion är nöjda. I söndags sändes det sista programmet för den här sommaren och årets sommarpratare har lockat lyssnare från alla möjliga håll.
– Ja, vi har ju som vanlig alla våra vanliga radiolyssnare, men också stor efterlyssning via poddradio, säger Bibi Rödöö.

Dessutom har programmen delats friskt på Facebook. Så det som startade för 54 år sedan - den 29 juni 1959 - har ingalunda förlorat i popularitet. Snarare tvärtom.

Exakt hur det sett ut, vilka program som varit mest lyssnade, är inte klart. Det gjordes en mätning i halvtid.

Om ett par veckor kommer siffrorna för hela sommaren.

Men ser man på antalet delningar som gjorts på Facebook, så toppar Kristian Gidlund, följd av Liv Strömqvist, Jonas Gardell, Maja Ivarsson, Martha Elin och bland andra Maria Sveland.

– I år har vi haft riktigt bra, klassiska sommarprat. Genomgående hög kvalitet, även om det riktigt sensationella – som typ Anja Pärsons sommarprat förra året – uteblivit, säger Bibi Rödöö.

Å andra sidan har flera av sommarens pratare gripit tag i lyssnarna på ett exeptionellt sätt.

Inte minst cancersjuke Kristian Gidlunds berättelse om sin resa mot livet slut, Maja Ivarsson starka historia om hur hon bland annat blivit utsatt för våldtäkt och den tämligen okända Sarita Skagnes sommarprat om att var en oönskad dotter.

Hon blev tvingad till hårt hushållsarbete, sexuellt utnyttjad av en äldre kusin och brutalt misshandlad av sin pappa sedan hon träffat en norsk pojkvän.

– Det är några av alla otroligt starka berättelser vi fått höra i sommar, jag personligen gillade bland annat Inga Landgré väldigt mycket, säger Bibi Rödöö.

Redan nu börjar jakten på nya pratiga gäster. Först är det åtta namn som ska fram till vinter i P1.

I princip samtidigt startar det digra arbetet med att vaska fram 58 sommarpratare till nästa år.

– Det är inte ett helt enkelt jobb, det handlar om hundratals samtal som vår lilla redaktion måste göra. Det är tufft, men också otroligt kul, säger Bibi Rödöö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista