Syriskt flyktingläger i norra Irak.

20 000 syriska flyktingar till Irak

En omfattande flyktingvåg sköljer in över norra Irak sedan läget för kurderna i Syrien förvärrats. Bara under de senaste dagarna har 20 000 människor tagit sig över gränsen.

Den senaste vågen är en av de största sedan det över två år långa inbördeskriget utbröt, uppgav FN:s flyktingorgan UNHCR på måndagen.

Och strömmen fortsätter, konstaterar FN.

– UNHCR har bevittnat en stor utvandring från Syrien under de senaste dagarna, som inte liknar någonting vi tidigare sett i Irak, säger Claire Bourgeois, UNHCR:s representant i Irak.

Av de närmare två miljoner syrier som flytt har de flesta tagit sig till länder som Libanon, Jordanien och Turkiet. Den senaste vågen till Irak, som inte har tagit emot lika många flyktingar, hör samman med att kurdiska syrier flyr undan de strider som blossat upp mellan jihadister och kurder.

Dessutom har myndigheter i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak nyligen lättat på restriktionerna och därmed underlättat för flyktingar att ta sig in i landet.

Den senaste flyktingvågen består till största delen av kvinnor, barn och äldre.

Sedan tidigare har syriska regeringsstyrkor dragit sig undan från de områden i norra och nordöstra Syrien som domineras av kurdisk befolkning. Därefter har al-Qaida-trogna som bekämpar president Bashar al-Assads regim kommit i deras ställe. Dessa ser regionen som en viktig länk mellan dem själva och de jihadister som finns i Irak och har under de senaste månaderna varit involverade i dödliga strider med kurdiska milismän.

Men folk flyr inte bara undan våldet utan också undan hungersnöd och andra umbäranden.

– Vi kunde inte hitta en matbit, så tillsammans med våra barn flydde vi hit, säger Abdulkarim Brendar, en av de syrienkurder som flytt till irakiska Kurdistan där omkring fyra miljoner kurder redan bor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista