hijab

I helgen blev en gravid muslimsk kvinna utsatt för ett misstänkt hatbrott då hon blev påhoppad av en man som ska ha dunkat hennes huvud mot en motorhuv så hårt att hon blev medvetslös.

Mannen ska även ha slitit av kvinnan slöjan.

Detta har väckt reaktioner. I dag har det pågått ett upprop på sociala medier under parollen "hijabuppropet", där många kvinnor satt på sig slöja som stöd för muslimska kvinnor.

– Vi tänkte nu räcker det, vi har hört alldeles för många historier om kvinnor som blir misshandlade i det offentliga. Om ingen annan gör det får vi göra det. Och så startade vi hijabuppropet, säger Nabila Abdul Fattah, en av initiativtagarna till uppropet.

Det var i fredags kväll som den muslimska kvinnan blev påhoppad av en för henne okänd man inte långt frän hennes hem i Stockholmsförorten Farsta. Mannen ska ha slitit av henne slöjan och sagt, "sådana som du hör inte hemma här!". Enligt kvinnan ska han ha dunkat hennes huvud mot en motorhuv så hårt att hon blev medvetslös.

Under dagen har aktionen Hijabuppropet, alltså slöjuppropet, pågått till stöd för den utsatta kvinnan och även för andra muslimska kvinnor som utsatts för diskriminering.

På sociala medier som Twitter och Instagram har många kvinnor synts på bilder, iklädda slöja, däribland artisten Gina Dirawi och miljöpartiets språkrör Åsa Romson och socialdemokraten Veronica Palm.

Men det har också varit höjts kritiska röster mot hijabuppropet där debattörer menar att många muslimska kvinnor tvingas bära slöja mot sin vilja.

I morgon kommer initiativtagarna till uppropet träffa justitieminister Beatrice Ask på Rosenbad för att diskutera situationen för muslimska kvinnor i Sverige.

Men hur stort är då problemet med hatbrott mot muslimer i Sverige?

– Om man kollar på de isalmofobiska hatbrotten. 2012 var det drygt 310 anmälningar. Om man jämför med de senaste åren kan man se en svag ökning men det är inte en ökning som är statistiskt säkerställd, säger Fredrik Aspling, utredareBrottsförebyggande rådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista