1 av 2
Förbipasserande vid rådhuset i Ingolstadt i södra Tyskland, där gisslandramat utspelade sig. Foto: Peter Kneffel/Scanpix.
2 av 2

Tyskt gisslandrama över efter stormning

1:17 min

Gisslandramat i sydtyska Ingolstadt är över. Polisen stormade i kväll rummet där gisslantagaren hade förskansat sig med sina två fångar. Enligt polisen är kidnapparen skadad medan hans fångar har klarat sig utan fysiska skador.

Strax före klockan sex hördes flera smällar från rådhuset, rapporterar medier från platsen. Specialenheter från polisens insatsstyrka ska sedan ha stormat rummet där gärningsmannen förskansat sig med sin gisslan under dagen.

De två - en man och en kvinna - som fanns kvar i hans fångenskap kunde lämna byggnaden oskadda efter stormningen. Enligt polisen mår de under omständigheterna väl. Gärningsmannen har förts till sjukhus med skador - oklart vilka och hur allvarliga de är.

Dramat började i morse då den 24-årige mannen gick in i rådhuset i Ingolstadt och tog tre personer som gisslan. Bland dem en ung kvinna som han har förföljt och trakasserat i flera år. Han är sedan tidigare dömd för misshandel och ska ha belagts med besöksförbud på rådhuset, där kvinnan arbetar.

På måndagseftermiddagen släpptes en av de tillfångatagna - stadens vice borgmästare. Polisen stod under dagen i kontakt med kidnapparen, men det är oklart vilka motiv han hade för dådet.

Händelsen ledde till en snabb mobilisering av polis och dess särskilda insatskommando. Förbundskansler Angela Merkel skulle ha hållit ett valtal utanför rådhuset i Ingolstadt på måndagen och det rådde osäkerhet om det fanns något samband med gisslandramat, som efter en polisen ingripande nu är över.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista