Sudans president Omar al-Bashir.

Oljekrig hotar mellan Sudan och Sydsudan

2:30 min

Det hotande oljekriget mellan Sudan och Sydsudan har skjutits upp två veckor, till början av september. Presidenterna för de båda Sudan, skall träffas nästa vecka i ett sällsynt samtal för att lösa konflikterna mellan de båda länderna.

Den femte september kommer oljebolagen att få två månader på sig att stoppa all oljeproduktion. Det är ett hot från Sudan i norr, med krav på att Sydsudan ska sluta stödja rebeller längs den omtvistade gränsen mellan de båda länderna. En anklagelse som Sydsudan tillbakavisar.

Tvisten om gränsen och fördelningen av rika oljekällor, skymmer andra, stora humanitära och politiska problem. Förutom i provinsen Darfur, pågår regelrätta strider och överfall på civila i minst tre stora områden, där tiotusentals människor är på flykt.

Afrikanska Unionen försöker medla, mellan det främst kristna Sydsudan och det muslimska Sudan, som blev två länder 2011 efter 30 års inbördeskrig.

FN har en stor fredsbevarande styrka i Sydsudan, och den särskilde representanten för FN, Hilde Johnson har varit i Sverige för att informera regeringen. En dyster, men inte hopplös situation, anser hon.

– Sydsudan är i en krävande situation. Det är ett land som blev till för två år sedan, så vi måste ha lite tålamod, men vi måste också vara tydliga med att vi kräver framsteg på viktiga områden, säger Hilde Johnson.

Men USA, som öppet stödde sydsidan under kriget, är mer pessimistiskt. Utrikesminister John Kerry har varnat Sydsudans president, för att USA stora ekonomiska stöd kan omprövas om inte övergrepp mot civila stoppas.

För att ytterligare spä på problemlistan; om olja, gränser, övergrepp, klanstrider - så är de båda ländernas presidenter ifrågasatta. I Sudan, i norr, florerar hela tiden kupprykten mot president Omar al-Bashir och i Sydsudan avskedade president Salva Kiir hela sin regering, sammansatt av olika befrielsegrupper från inbördeskriget, för tre veckor sedan. Det var ett svar på kravet om sin egen avgång. Nu styrs Sydsudan av en mindre regering och av tjänstemän, vilket FN-representanten Hilde Johnson ser som positivt för utvecklingen.

– Det är positivt att man fått en ny regering som president Salva Kiir har . Den är mindre, det är åtta färre departement och därmed effektivare. Det är en regering som har viktiga uppgifter och reformer framför sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista