Strängt straff yrkas för Manning

Vill sända ett budskap till alla soldater
1:00 min

I rättegången mot den amerikanske soldaten Bradley Manning yrkade åklagaren i sin slutplädering i dag på att Manning döms till minst 60 års fängelse.

Han har blivit dömd för allvarliga brott, han har förrått USA och förtjänar att tillbringa största delen av resten av sitt liv i fångenskap, sade åklagaren i militärdomstolen där rättegången äger rum och uppmanade domaren att utdöma ett hårt straff, för att sända ett budskap till alla soldater som överväger att stjäla hemligstämplad information.

Maxstraffen för de brott Manning blivit fälld för är 90 år.

Manning greps för tre år sedan efter att ha överlämnat mer än 700 000 hemliga dokument till organisationen Wikileaks. Bland annat den film som visar hur en amerikansk militärhelikopter skjuter ner och dödar minst nio människor varav två från nyhetsbyrån Reuters i Bagdad 2007.

Manning har under lång tid sagt att hans avsikt har varit att skapa en debatt om amerikansk utrikespolitik, men när han själv tog till orda i förra veckan hade han en mer ångerköpt framtoning. Han bad om ursäkt för att han skadat USA och sade att han i dag förstod att han istället borde ha försökt att påverka systemet inifrån.

Han vädjade också till domaren att ge honom en chans att visa att han blivit en bättre människa. Försvaret sade i sin slutplädering att straffet inte bör bli längre än 25 år. Domaren väntas meddela resultatet senare i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".