Egypten: Krav på utredning om fångars död

1:33 min

En grupp egyptiska advokater, som representerar hundratals fångar som gripits under den senaste tiden våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, kräver en oberoende utredning av vad som hände de 37 fångar som dog i en transportbil i går.

De 37 fångarna kvävdes till döds av stora mängder tårgas när polisen försökte hindra en massflykt -det hävdas i rapporten från den tjänsteman som undersöker dödsfallen.

Det inträffade när en större mängd fångar skulle flyttas mellan fängelser i går, polisen ska ha skjutit in stora mängder tårgas i det fordon som de kördes i. Tårgas kan vara dödligt om det blir väldigt mycket och om det används i slutna rum, vilket man får anta att en fångtransportbil kan vara.

Nu kräver deras advokater att det som hände ska utredas av någon oberoende, helst inte egyptisk. Mustafa Azab säger till nyhetsbyrån Reuters att det annars inte blir oberoende eftersom polis och militär har så stor makt i Egypten. "De har kontroll över det kriminaltekniska, över polisen, armén och säkerhetstjänsten", säger Mustafa Azab

De egyptiska myndigheterna förnekar att något brott har skett när de 37 fångarna dog.

Den avsatte presidenten Mohammad Mursi kommer att hållas i förvar ännu längre eftersom myndigheterna ska undersöka om han var delaktig på något sätt när demonstranter dog i december 2012. Det var när tusentals hade samlats utanför presidentpalatset för att protestera mot att Mursi hade infört ett dekret, som gav honom väldigt stor makt. Då drabbade hans anhängare och motståndare samman och fem människor dog.

Mursi sitter redan i förvar för att man undersöker hans delaktighet i en fängelseflykt 2011, men det har kritiserats eftersom han sattes i fängelse under den avsatte presideneten Hosni Mubaraks tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista