Restaurang Forum blev den sista att öppna efter bombdådet. Foto: Charles Krupa/Scanpix.

Boston återhämtar sig efter bomberna

Samtidigt som rättsprocessen pågår mot den misstänkte för terrorattacken under Boston Marathon för fyra månaders sedan, börjar staden sakta återhämta sig.

De sista skadade har lämnat sjukhuset och på gatan där bomberna smällde har den sista restaurangen nu öppnat igen efter att ha varit stängd sedan attackerna. Det är en viktig symbol för stadens läkningsprocess, säger Bostonbon Laurie Goeman.

– Byggplanket är det sista tecknet på tragedin och förödelsen här, man blir påmind om vad som hände varje gång man går förbi och därför är det så viktigt och läkande för samhället att den nu öppnar igen, säger Laurie Goeman vid ingången till Forum som restaurangen heter.

Restaurangen ligger precis där ryggsäcken med den andra av de två bomberna smällde den där måndagen för fyra månader sedan under Boston Marathon.

Minst 260 skadades, många fick amputera en eller flera kroppsdelar, och tre dödades av bomberna. För några veckor sedan skrevs den sista av de skadade ut från sjukhuset.

I slutet på juni delades 61 miljoner dollar ut till offren, pengarna kommer från en stiftelse som startades efter attacken för att samla in pengar till bland annat sjukvårdskostnader.

Samtidigt pågår rättsprocessen mot Dzjochar Tsarnajev som misstänks ligga bakom attacken tillsammans med sin bror Tamerlan Tsarnajev som dödades av polis under jakten.

Dzjochar Tsarnajev nekar till anklagelserna och sitter just nu häktad i väntan på rättegång. Det gör också två av hans vänner från universitetet som är åtalade för att ha undanröjt bevis när de ska ha försökt göra sig av med bland annat en dator som tillhörde Tsarnajev.

De två 19-åringarna förklarade sig icke skyldiga i Bostons federala domstol i tisdags och Robert Stahl, försvarsadvokat till en av dem säger att hans klient inte visste vad Tsarnajev var inblandad i.

– Bevisen kommer visa att han inte hade för avsikt att hjälpa Tsarnajev och att han inte visste att Tsarnajev var inblandad. Han ser fram emot att rättegången ska börja och han och hans familj ber för offren och vet att en sådan här händelse kommer att påverka dem för resten av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista