Svensk export till Egypten minskar

1:57 min

Under årets första kvartal har exporten till Egypten nästan halverats, mot det första kvartalet 2012. En av de vanligaste exportprodukterna är trävaror, och företaget Uni 4 Marketing, är ett av företagen som drar ner på handeln med Egypten.

Ekot ringer upp en vd för ett byggföretag i Kairo. Han förstår oron för handeln.

– Om jag var i exportörernas kläder och tittade på Egypten utifrån så skulle jag också vara orolig, säger vd:n för ett stort egyptiskt byggföretag i Kairo, som vill vara anonym på grund av läget i landet.

Även om han förstår att de europeiska företagen blir försiktigare med att exportera till Egypten, efter den senaste tidens händelser, så menar han att byggmarknaden kommer att ljusna.

– Efterfrågan på material, som till exempel trä från Europa, kommer att öka. Jag tror att en ljusning kommer snart.

Det totala exporten till Egypten från Sverige har nästan halverats under det senaste året.

En av de vanligaste exportprodukterna är trävaror, men exporten av svenska trävarorna till Egypten har sedan nyårsskiftet gått ner med cirka 25 procent. Trenden är liknande från andra Europeiska företag.

Det svenska Exportföretaget Uni 4 Marketing, säljer sågade trävaror till exempel virke, till Egypten och har just nu en båt med varor på väg till Egypten. Företaget följer noga utvecklingen.

– Båten passerade just Algeriet och kommer fram till Alexandria onsdag eller torsdag. Sedan går ytterligare ett större parti ut om cirka tio dagar. När det gäller september månad och framåt så håller vi en avvaktande ställning tills vi vet hur utvecklingen är i denna vecka. Blir det mer våld och större problem så kommer vi att hålla igen, säger vd Anders Marklund.

Anders Marklund säger att han tror att många europeiska företag drar ner på exporten eftersom man är orolig för de egyptiska företagens betalningsförmåga.

Men samtidigt som europeiska företag håller igen av försiktighet hoppas den egyptiske vd:n på byggföretaget i Kairo på att de europeiska exporten ska öka igen, eftersom han menar att det finns ljus i framtidsutsikterna för Egypten, speciellt i byggbranschen eftersom han menar att den kommer att vara central för återuppbyggandet av landets ekonomi. 

– Ju mer man vill bygga upp ett lands infrastruktur, ju mer vill man bygga och få snurr på de ekonomiska hjulen, säger Anders Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista