Antalet anmälda brott ökar hela tiden. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Nationellt bedrägericentrum för att motverka brott

2:02 min

Den första september startar polismyndigheten ett nationellt bedrägericentrum i Stockholm. Tanken med centrumet är att det ska bli lättare för polisen att förebygga och lösa bedrägeribrott.

– Vi behöver bli bättre på att samordna vårt arbete mot bedrägerier, säger Christoffer Wedelin, tillförordnad enhetschef på bedrägerienheten i Stockholm.

Nästan vart tionde brott som anmäls i Sverige är ett bedrägeri. Det kan handla om alltifrån bluffakturor, till så kallade Nigeriabrev där avsändaren ber om pengar och antalet anmälda brott ökar hela tiden.

Första halvåret 2013 anmäldes 64 842 fall av bedrägeri till polisen - en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2012. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Men hittills har det varit svårt för polisen att klara upp bedrägerierna, och Christoffer Wedelin tror att problemet har varit att polisdistrikten inte samarbetar med varandra. 

– I och med att polisen är organiserad som den är idag, med olika myndigheter så kan man sitta på olika myndigheter och jobba med samma ärenden utan att veta om det, säger han.

Totalt satsar polismyndigheten tre miljoner kronor av sin budget på det nya nationella bedrägericentrumet, och sex personer kommer att arbeta på centrumet. Bedrägericentrumet kommer bland annat att syssla med polisoperativt arbete, metodutveckling och offensiva brottsförebyggande insatser.

– Jag tycker att det är en för liten satsning, även om det bara är början. Man behöver mycket större och mer kvalificerade resurser. Man behöver kunniga och erfarna personer som jobbar med det här. Vi får hoppas att satsningen utökas, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Jerzy Sarnecki tror att polisen bland annat måste satsa mer pengar för att locka till sig civila experter med större kompetens inom datateknik. Men Christoffer Wedelin tycker att det nationella centrumet är ett bra första steg.

– Det är viktig symbol att vi får medlen och uppdraget att skapa det nationella bedrägericentrumet. Det kommer självklart inte lösa alla bedrägerier, det är ett mycket större problem än så, säger Christoffer Wedelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista