Mohammad Badie vid en presskonferens. Arkivfoto: Mahmoud Khaled/Scanpix.

Muslimska brödraskapets ledare Badie gripen

1:23 min

Egyptiska säkerhetsstyrkor har gripit det muslimska brödraskapets högste ledare Mohammad Badie. Han och andra ledare inom Muslimska brödraskapet har åtalats anklagade för att ha uppviglat till våld mot demonstranter som krävde den nu avsatte presidenten Muhammad Mursis avgång.

På tv-bilder ser man en äldre herre med kort vitt hår och ansat vitt skägg sitta i en svart lädersoffa. Han tittar inte in i kameran utan flackar bort med blicken mot bordet framför där det står en flaska vatten.

Badie greps i en lägenhet i Nasr City i Kairo. Han ska nu ställas inför rätta.

Att låta gripandet av Badie omgående filmas av en militärtrogen tv-kanal är ytterligare en tydlig signal från regimen. Bröderna är under kontroll.

Mohammed Badie är den egentliga ledaren för det muslimska brödraskapet. Mohammed Mursi var deras presidentkandidat i Egypten som med knapp marginal vann valet förra året.

Badie ska ha gripits tidigt på morgontimmarna i en lägenhet i Nasr City inte långt från Rabia Al-Adawiya där bröderna höll stånd i sitt permanenta tältläger.

Badie har varit som en skuggfigur, en ledare utan ansikte, sedan Mohammed Mursi avsattes av militären.

Medan andra ledare trotsigt har framträtt på scen i tältlägren och i de högt uppskruvade högtalarna uppmanat folk till kamp, så har Mohammed Badie bara varit synlig en gång sedan Mursi fick gå.

Nu sitter de flesta av brödraskapets viktigaste ledare i fängelse och övergångsregeringen undersöker hur de ska kunna göra brödraskapet till en helt olaglig organisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista