Tidningen The Guardian och dess systertidning The Observers kontor. Foto: Raphael Satter/Scanpix

Tvingades förstöra Snowdendokument

Brittiska myndigheter hotade The Guardian med rättsliga åtgärder om inte tidningen förstörde eller överlämnade dokument som härrörde från den spionanklagade amerikanen Edward Snowden.

Tidningens redaktör Alan Rusbridge redogör på tidningens sajt, The Guardian, för hur hoten framförts vid flera möten med regeringstjänstemän, sedan tidningen publicerat läckta dokument från den amerikanske underrättelseanalytikern Snowden.

Senare kom två säkerhetsagenter till tidningshuset för att personligen övervaka hur hårddiskar med läckta dokument "pulveriserades" i källaren.

Rusbridge försäkrar dock att The Guardian kan fortsätta att publicera Snowdens avslöjanden, från utlandet.

Tidningens beslut att offentliggöra hotet från myndigheterna verkar vara det senaste steget i en upptrappad konflikt med myndigheterna kring rapporteringen om USA:s och Storbritanniens elektroniska övervakning.

I söndags kvarhölls David Miranda, partner till den amerikanske journalisten Glenn Greenwald som Edward Snowden läckte information till, i nio timmar på Heathrow-flygplatsen med hänvisning till terrorlagar.

Han fråntogs bland annat sin mobiltelefon, bärbara dator och kamera.

TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista