Partiledare: Brödraskapet har sig självt att skylla

2:17 min

Medan det Muslimska Brödraskapets medlemmar grips och dödas, ökar hela tiden skillnaden i hur egyptiska och internationella medier beskriver händelserna i Egypten. De egyptier som stödjer militärens maktövertagande i Egypten, känner sig missförstådda av omvärlden.

Vår korrespondent har träffat en av de kända egyptiska politikerna som backar militärstyret och menar att Brödraskapet har sig självt att skylla, ledaren för Egyptens socialdemokrater, Mohamed Aboulghar.

Blodbadet är helt och hållet det Muslimska Brödraskapets eget fel, menar han.

– Hade de inte varit beväpnade, hade inget av detta hänt. Då hade demonstrationen skingrats med lite tårgas och megafoner.

Mohamed Aboulghar sitter inte i Egyptens interimsregering, men han är rådgivare och står i tät förbindelse med beslutsfattarna. Han är en känd och modig demokratiaktivist och partiledare för Socialdemokraterna i Egypten.

Men i dag står han helhjärtat bakom militären för att i demokratins namn bekämpa fascisterna inom det Muslimska Brödraskapet.

Medan Mohamed Aboulghar beklagar det stora antalet döda, säger han att regeringen inte hade något alternativ. Folket krävde att de skulle slå till mot Brödaskapet.

– För första gången i Egyptens historia har Brödraskapet helt tappat folkets sympati. De hade räknat med att folk skulle tycka synd om dem när de slaktades, så har det inte blivit. De är försvagade av massarresteringar av ledarksapet, de har tappat stöd bland egyptier som sluter upp i det som kallas egyptiernas kamp mot terrorismen.

– Nu har de inget annat val än att ingå en försoningsprocess, säger Mohamed Aboulghar som också tror att läget kommer att stabiliseras i Egypten snabbare än omvärlden kan föreställa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista