Musharraf. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix

Musharraf åtalad för mord på Bhutto i Pakistan

Bhutto mördades i december 2007
1:30 min

Pakistans förre president Pervez Musharraf åtalades i dag för mordet på landets första kvinnliga premiärminister Benazir Bhutto. Aldrig tidigare har en före detta högste ledare för Pakistans militär åtalas för något brott.

Det som tidigare dragit ut på tiden var klart efter bara 20 minuter i domstolen.

Pervez Musharraf åtalas för mordet på Benazir Bhutto. Tidigare har det varit svårt att få honom till domstolen på grund av hotbilden men tack vare ett omfattande säkerhetsuppbåd i dag i staden Rawalpindi, där Bhutto dödades, kunde den forne presidenten närvara.

Musharraf åtalas bland annat för mord på Bhutto men det finns också en mjukare åtalspunkt som säger att han ska ha underlättat mordet genom att inte erbjuda henne tillräckligt med skydd.

Musharraf var förutom statschef också landets högste militäre ledare när mordet ägde rum i december 2007.

Det var bara två veckor kvar till valet och Bhutto var en stark oppositionsledare. Hon hade då precis återvänt till Pakistan efter att ha levt i exil i många år.

Tre skott avlossades mot hennes bil och en självmordsbombare detonerade sin explosiva packning.

Pervez Musharraf avgick som president 2008 och lämnade sedan Pakistan på grund av anklagelserna mot honom. Han återvände i år men sitter i husarrest i väntan på flera rättegångar.

Experterna tror inte att han kommer att dömas för mordet på Bhutto men själva åtalet har en stark symbolisk betydelse. Det har tidigare varit en oskriven regel att högt uppsatta militära ledare i Pakistan ska slippa åtal för brott som begåtts under deras tid vid makten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".