1 av 2
Sveriges Radios korrespondenter samlade i Radiohuset under tisdagsförmiddagen. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Palmgren. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Palmgren: "Livet har blivit bättre i Latinamerika"

11 min

I dag träffar Sveriges Radios korrespondenter publiken på Södra teatern i Stockholm. Lars Palmgren, som varit Sveriges Radios röst i Latinamerika i mer än 20 år, gör snart sin sista dag som korrespondent, och han berättar att det hänt mycket i Latinamerika under de dryga två decennier han bevakat den delen av världen.

Från klockan 15.00 sänds seminarierna på Stora scenen både som webb-tv och webbradio.

 

– Livet har blivit bättre i Latinamerika. När jag kom dit var det under kuppernas tid, de blodiga, fruktansvärda militärkupperna, nere i södra Latinamerika framför allt. Sedan dess har de försvunnit, diktaturerna är borta, i dag är det demokrati i alla länder i Latinamerika, säger Lars Palmgren i P1-Morgon.

Han framhåller att ekonomin har förbättrats och att fattigdomen inte är lika omfattande, men också att bilden av Latinamerika har förändrats i Sverige under åren han har varit korrespondent.

– Mitt intryck är att man har en större kunskap om Latinamerika. Tidigare räckte det med att man var någonstans för att det var en sensation, att man var i Chile under diktaturen, att man var i Nicaragua under revolutionen, det i sig var en nyhet, nu är det inte på det sättet längre. 

Att Lars Palmgren pensionerar sig från korrespondent-jobbet innebär inte att han kommer att sluta jobba helt och hållet. Ambitionen är att arbeta med längre och mer undersökande reportage både för radion och andra medier.

– Jag kommer att fortsätta arbeta så länge jag har lust och ork, men det svåra är att inse att man inte längre är den smidige, snabba, häftiga, unga typen, utan att man är en gammal farbror som är lite stel och krokig.

– Men kanske är man lite mer vis och lite mer ödmjuk inför verkligheten, säger Lars Palmgren.

Ny Latinamerikakorrespondent blir Lotten Collin, som kommer att ha sin bas i Rio de Janeiro i Brasilien, och du kan höra både henne och Lars Palmgren på Södra teatern i eftermiddag här. Under hashtagen #radiokorr kan du följa korrespondentdagen i sociala medier.

Ekot och P1-Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista