1 av 3
Lotten Collin och Richard Myrenberg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio och Björn Dalin
2 av 3
Kristian Åström foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 3
Maria Perssson Löfgren och Agneta Furvik. Foto: Privat och Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Här är Sveriges Radios nya korrespondenter

I dag träffar Sveriges Radios korrespondenter publiken på Södra teatern i Stockholm. Nytt för i höst är att Sveriges Radio förstärker den internationella ekonomibevakningen och för första gången sedan 80-talet kommer det att finnas en korrespondent på plats i Brasilien.

– Brasilien är världens femte största land och en allt viktigare både politisk och ekonomisk spelare på den internationella arenan. Det vill jag ska höras i radion! Sen ser jag givetvis fram emot att skildra en kontinent där utvecklingen går så snabbt framåt som i Latinamerika, säger Lotten Collin, som tar över som Latinamerikakorresponent när Lars Palmgren går i pension.

En annan nyhet för i höst är att basen i Afrika flyttas från Maputo i Mocambique till Nairobi i Kenya när Richard Myrenberg tar över som Afrikakorrespondent efter Maria Sjöqvist.

Per Eurenius, utrikeschef på Sveriges Radio, säger att Nairobi är en viktig centralort i Östafrika och att Kenya i sig är en viktig nation i Afrika och i det afrikanska samarbetet.

– I Nairobi finns många FN-kontor och NGO:s, och i Östafrika över huvud taget händer det mycket med Afrikas horn, med Etiopien som är en annan stor makt i närheten, och med Somalia och oron där. Nairobi har dessutom överlägset bästa flygförbindelserna i Afrika, säger Per Eurenius, vilket gör det enklare att resa som korrespondent.

Sveriges Radio förstärker även den internationella ekonomibevakningen. Kristian Åström är redan igång som ny ekonomikorrespondent, medan Staffan Sonning som tidigare hade det uppdraget rapporterar om Storbritannien och Irland från London och samtidigt bevakar internationell ekonomi.

– Det är kris i världsekonomin och den har ju inte avtagit. Den har bytt skepnad några gånger, men den fortgår ju. Därför är det rätt att förstärka, säger utrikeschef Per Eurenius.

Sveriges Radio får även två nya korrespondenter i Moskva respektive i New York. Det är de erfarna radiomedarbetarna Maria Persson Löfgren och Agneta Furvik som kommer att rapportera från dessa städer med start i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista