1 av 2
2 av 2

Brödraskapet självsäkert trots Badie-gripandet

2:00 min

I Egypten greps Muslimska brödraskapets andlige ledare Muhammad Badie tidigt i morse och en ny ledare har tillsatts. Men kommentarerna till gripandet är sparsamma.

Inom Muslimska brödraskapet är det fortfarande en självsäker attityd som gäller:

– Mohammad Badie är bara en av alla de miljoner som motsätter sig kuppen, säger en av brödraskapets talesmän, Ahmed Aref

– Ingenting förändras av gripandet, fortsätter han.

Från annat håll inom Muslimska brödraskapet säger man att protester kommer att fortsätta. De är inte lika massiva numera utan mindre, men fler.

Mohammad Badie greps i en lägenhet där han gömde sig i stadsdelen Nasr City i Kairo. Han kommer att åtalas för att han uppviglat till våld. Samtidigt greps fler ledare inom organisationen som regimen uppenbarligen försöker förlama genom att oskadliggöra toppskiktet.

Det är ganska tydligt att myndigheterna inte bara ville gripa Mohammad Badie utan också förödmjuka honom och Muslimska brödraskapet. En tv-kanal släpptes in i hans gömställe för att filma honom efter gripandet.

Bilderna visar en uppenbart ängslig åldring som totalt tappat den resning och kraftfullhet han visade vid sitt sista offentliga framträdande efter störtandet av president Muhammad Mursi.

En handling som Badie kallat mer kriminell än om kuppledaren general al-Sisi hade tagit med sig en yxa till den heliga kaaban i Mecka och slagit sönder den sten för sten.

Nu fick brödraskapet och dess anhängare se en kraftlös och orolig Badie med flackande blick. Den statsstyrda tv:n visar också bilder på det högtidliga mottagandet i Kairo av de i Sinai dödade 25 poliserna.

Under rubriken: "Egypten bekämpar terrorism" bars deras kistor draperade med Egyptens flagga i långsam marsch mot den sista vilan och tre dagars landssorg har utlysts i landet.

Samtidigt visar utländska tv-kanaler bilder på förtvivlade familjer som letar efter sina döda som förvaras huller om buller i kylrum.

Muslimska brödraskapet har nu tillsatt en ny ledare, Mahmoud Ezzat.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista