Tele 2 Arena blev dyr affär för Peab

1:45 min

Det går fortfarande trögt för byggbranschen. Det bekräftas inte minst av Peabs kvartalsrapport i dag. Företaget redovisade storförlust och ska göra sig av med anställda.

Nästa år tror dock branschen på en vändning uppåt, säger Johan Deremar prognosansvarig på Sveriges Byggindustrier:

– Jag tror att det kommer att bli bättre nästa år. Bostadsdelen ska lyfta nybyggandet och ombyggnationer, som just nu tynger bostadsdelen.

Ända sedan förra hösten har det varit en trög byggmarknad, bostadsbyggen, byggen av andra lokaler och anläggningar har dippat, och trenden förstärks nedåt av att gruvboomen i norr avtar.

Men nu ser alltså branschen ljuset i tunneln. Nästa år spås bygget av nya bostäder ta fart, prognosen är en ökning med 4 procent 2014 till 25 000 nya bostäder, och det gör att bygginvesteringarna totalt tros öka med 1 procent nästa år.

Peab, Sveriges största byggföretag mätt i omsättning inom landet, redovisar i dag en förlust på drygt 600 miljoner för det andra kvartalet. Bolaget har engångskostnader på uppemot en miljard, bland annat till följd av bygget av Tele 2 Arena i Stockholm som blivit en förlustaffär.

Peab ska också göra sig av med över 100 tjänstemän under hösten och det kostar också pengar.

– Det är klart att jag är besviken, säger nye vd:n heter Jesper Göransson.

Peabs plan är att sänka de årliga kostnaderna med 350 miljoner kronor. Och det är något med just arenabyggen som gör dem särskilt riskfyllda, enligt Johan Deremar på Sveriges byggindustrier.

– Arenabyggen i städer där det inte finns så mycket utrymme blir en logistisk utmaning och är dyrt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista