Juristen Christopher Marinello upptäckte det stulna föremålet när en italiensk samlare var i begrepp att sälja det och börjande genast att förhandla om ett återlämnande. Foto: Alice Farren-Bradley

Museum får tillbaka stulet föremål värt miljoner

Ett unikt och flera hundra år gammalt instrumet som stals 1999, har nu återbördats till museet på Skoklosters slott.

Föremålet, ett astrolabium tillverkat av Martin Weiler i Tyskland 1590, är en tidig astronomisk ”dator”, ett instrument som bland annat användes för att mäta tid och avstånd mellan himlakroppar.

På den internationella marknaden värderas det till flera miljoner kronor.

En jurist i London, Christopher Marinello, som specialiserat sig på att återbörda stulna kulturskatter lyckades spåra föremålet.

 –Det är fantastiskt att vi kan få tillbaka ett så unikt föremål som detta astronomiska mätinstrument, säger Rebecka Enhörning, museichef på Skoklosters slott. Det finns endast några få exemplar kvar i världen.

Astrolabier användes av araberna redan för 1000 år sedan för att mäta tid och avstånd mellan stjärnor och planeter. I Europa blev det under 1500- och 1600-talen ett viktigt instrument för astronomiska och astrologiska studier och iakttagelser.

– Ett stort tack till Christopher Marinello för ett fenomenalt detektivjobb och att vi får tillbaka denna förlorade skatt. Han kommer personligen att överlämna föremålet här på Skoklosters slott inom kort, säger Rebecka Enhörning.

Föremålet stals 1999, förmodligen samtidigt med ett annat mycket sällsynt instrument för artilleriet från 1643.

Vid samma tid försvann också en bok från Skoklosters slottsbibliotek. De rapporterades stulna till Interpol och ”The Art Loss Register” i London.

Christopher Marinello är chef för ”The Art Loss Register”, som har en databas över stulna föremål.

Han upptäckte det stulna föremålet när en italiensk samlare var i begrepp att sälja det och börjande genast att förhandla om ett återlämnande.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".