1 av 2
Mohammed Badie, Muslimska brödraskapet.
2 av 2
Mohammad Badie på förstasidan av tidningen al-Ahram. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Anhängare: Väntat att Badie skulle gripas

1:38 min

I Egypten har den andlige ledaren för Muslimska Brödraskapet, Mohammad Badie, gripits. Enligt inrikesministeriet har han förts till Torahfängelset i Kairo, där också den förre presidenten Mubarak sitter. Att Badie skulle gripas var väntat menar hans anhängare.

– Det var väntat att det här skulle hända, säger Mohammed. De vill trycka ner islamisterna. De tror att de genom att gripa ledare skall kunna stoppa de islamistiska strömningarna hos folket.

Mohammed vill inte uppge sitt efternamn. Han är rädd för att han också skall gripas. För han är aktiv medlem av Muslimska Brödraskapets politiska gren Frihets- och Rättvisepartiet i en av Kairos förorter.

Från Brödraskapets ledning säger man att gripandet av Mohammad Badie inte förändrar någonting. Han tillhör en mycket större grupp ledare och nu tar andra över. Ersättaren är redan utsedd. Det är en annan person ur Badies krets av ledare, Mahmoud Ezzat.

Han uppfattas som en hök inom organisationen till skillnad från Mohammad Badie som ibland har avvisat våld som politiskt vapen. Hans gripande i morse skall ha gått mycket lugnt till, utan nått motstånd från Badies sida.

Och det finns ännu fler ledare än  Mahmoud Ezzat att ta fram om det skulle behövas.

– Det finns en första uppsättning ledare, en andra uppsättning och också en tredje, säger Mohammed.

Och kan nog behövas. Den militärstödda regimen försöker på flera sätt slå sönder det Muslimska Brödraskapet. Dels genom att gripa ledare och aktiva medlemmar och dels genom att försöka upplösa organisationen på juridisk väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista