Robert Mugabe lägger sin röst i valet i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix

Mugabe svärs in igen

Zimbabwevalet helt klart
1:51 min

I Zimbabwe är det nu formellt klart att 89-åriga Robert Mugabe svärs in som president igen, efter att landets författningsdomstol avslagit alla anklagelser om fusk i samband med valet för tre veckor sedan.

"Det var ett fritt, rättvist och trovärdigt val", sa chefsdomaren i författningsdomstolen, som i dag avslog alla anklagelser om valfusk, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det var det sista hindret för Mugabe och hans parti (Zanu PF), som ju fick en överväldigande majoritet i både parlaments- som presidentvalet.

Oppositionen har hävdat att valet var riggat, men i och med domstolens utslag så måste Robert Mugabe nu sväras in som president igen inom 48 timmar, vilket sägs ske på torsdag.

Samtidigt rapporterar statsstyrda, The Herald, att Zimbabwes valdomstol har beordrat att oppositionsledaren Morgan Tsvangirais advokater ska gripas för påstådda negativa uttalanden om rättsväsendet.

I helgen gav regeringscheferna i södra Afrika sitt godkännande av Zimbabwevalet under ett toppmöte. Där uppmanades västvärlden att upphäva sanktionerna mot landet, och symboliskt nog utnämndes Mugabe till vice ordförande i det afrikanska samarbetsorganet SADC.

Men västvärldens frostiga hållning fortsätter. USA kommer inte att lyfta sina sanktioner mot zimbabwiska ledare och företag.

Inte förrän den nyvalda regeringen genomför "trovärdiga, transperanta och fredliga reformer, som speglar det zimbabwiska folkets vilja", sa en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet i går.

EU lättade på en del av sina sanktioner i mars och konstaterade direkt efter valet att det varit fredligt, men uttryckte oro över det påstådda valfusket.

Och frågan är nu hur EU tänker hantera de sanktioner som fortfarande finns kvar mot landet och bland annat den nu omvalda presidenten Robert Mugabe.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista