Lars Adaktusson toppar KD:s lista i EU-val

1:43 min

Kristdemokraternas nomineringskommitté föreslår att journalisten Lars Adaktusson toppar partiets valsedel i EU-parlamentsvalet nästa år.

Lars Adaktusson är glad för förtroendet.

– Det känns naturligtvis väldigt roligt, det är ett stort förtroende och hedersuppdrag att få stå överst på listan, säger han.

Är det någon särskild fråga som du vill driva i valrörelsen?

– Jag vill gärna driva frågor kopplade till det jag skrivit och rapporterat om genom åren - mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, bistånd, flyktingpolitik och så vidare.

Lars Adaktusson har arbetat som journalist i 30 år och är inte minst känd som programledare och utrikeskorrespondent på SVT. Peter Kullgren, ordförande i partiets nomineringskommitté tror att han kan locka väljarna.

– Jag tror att Lars Adaktusson har en väldigt bra potential att slå igenom. Han är en klok och sympatisk person som jag tror att många - när de får se honom i valrörelsen - kommer få ett stort förtroende för.

Lars Adaktusson har aldrig suttit i någon politisk församling som exempelvis kommunfullmäktige, men tror inte att han är för politiskt oerfaren för att klara en tuff valrörelse. I grunden är han positiv till EU - trots problemen som kantat samarbetet de senaste åren.

– Jag är en varm EU-vän och EU spelar en avgörande roll för Sveriges välstånd och för vår säkerhet. Samtidigt tycker jag att det är viktigt i en kampanj att lyfta fram att EU är ett samarbete mellan självständiga stater och att besluten ska fattas på lägsta och mest ändamålsenliga nivå, säger Lars Adaktusson.

Nomineringskommittén föreslår också att Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, ska stå på andra plats på valsedeln och tidigare riksdagsledamoten och kommunalrådet Michael Anefur på tredje plats.

Listans slutgiltiga utformning bestämmer partifullmäktige i slutet av oktober. Alf Svensson som i dag representerar kd i EU-parlamentet vill inte kandidera igen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista