1 av 2
Oppostionsledaren Mohamed ElBaradei. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
2 av 2

Egyptens avhoppande vicepresident inför rätta

Befinner sig i Wien
1:34 min

Egyptens förre vicepresident, fredspristagaren Mohamed ElBaradei, skall ställas inför rätta. Han anklagas för att ha svikit nationens förtroende, då han hoppade av vicepresidentposten.

I förra veckan, närmare bestämt i onsdags, avgick ElBaradei i protest mot den militärstödda regimens blodiga rensning av två tältläger, där medlemmar av Muslimska brödraskapet slagit sig ner. Det här tillslaget resulterade i uppemot 800 döda.

Enligt den statstrogna tidningen AlAhram är det en juridikprofessor i Kairo som gått till domstolen med anklagelsen att ElBaradei med sitt avhopp svek det förtroende nationen gett honom. Och domstolen har beslutat att ta upp anklagelserna.

Mohamed ElBaradei beskylls för att genom sin aktion ge omvärlden den felaktiga bilden att regering, militär och polis har gått för hårt fram mot dom som vistades i tältlägren. I själva verket var det tvärtom, tycker den klagande professorn.

En tidigare talesman för ElBaradeis Nationella räddningsfront säger till tv-kanalen al-Jazira att den här anklagelsen är löjlig, men det är samtidigt ett exempel på hur infekterad situationen i Egypten är i dag.

Mohamed ElBaradei började sin bana som diplomat innan han kom till det internationella atomenergiorganet IAEA ,vars generaldirektör han så småningom blev.

Tillsammans med IAEA fick han ta emot Nobels fredpris år 2005 för arbetet att förhindra militär användning av atomkraften.

Efter att ha hoppat av vicepresidentposten reste Mohammed ElBaradei till Wien och han har inte återvänt till Egypten.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".