Justitieminister Beatrice Ask säger till Ekot att regeringen förväntar sig bättre resultat av polisen, och därför ska en statssekreterare nu besöka alla polismyndigheter för att diskutera utvecklingen. Foto: Scanpix.

Justitiedepartementet besöker polismyndigheter

2:12 min

Svensk polis blir allt sämre på att utreda brott - färre brott klaras upp. För att förbättra arbetet i landet ska justitiedepartementet nu ut och besöka samtliga 21 polismyndigheter.

– Vi menar allvar med att har man nu fått mycket mer resurser och har så pass viktiga uppgifter, så förväntar sig regeringen bättre resultat, säger justitieminister Beatrice Ask.

Förra året minskade antalet uppklarade brott där en gärningsman kunde bindas till brottet med sex procent. En negativ utveckling som hållit i sig sedan 2010, enligt Brottsförebyggande rådet. I en egen intern utredning förra året konstaterade justitie-departementet att bristerna hos svensk polis var många. Då skickades statssekreterare Martin Valfridsson ut till samtliga län för att diskutera utvecklingen.

Efter fortsatt dåliga resultat ett år  senare kommer han alltså nu göra om resan. Så här säger justitieminister Beatrice Ask om en av frågorna man vill ha svar på:

– Vilken analys och vilka åtgärder gör man inom respektive myndighet för att rätta till problem? För det är inte så enkelt att man snabbt hittar lösningar, och det kan jag inte säga att vi sett, men man ser ju också förbättringspotential därför att vissa myndigheter är bättre än andra.

En av de insatser där  Justitieminister Beatrice Ask ser stor möjlighet till förbättring och högra uppklarningsprocent, är polisernas tidiga insatser vid ett misstänkt brott.

– Det finns ingenting som är så viktigt som att de första åtgärderna - de första samtalen med vittnen och andra man möter. Den tekniska bevissäkringen, att den är bra. För att ofta är det som gör att vi i slutändan får kvalité i ärendena. Så det är en kedja med åtgärder som man måste arbeta med. Och jag tror att det är viktigt att inte bara rikspolisstyrelsen sätter fokus på de här frågorna utan att man också från den politiska ledningens håll sätter fokus på att det här är sånt vi tycker är centralt för att få bättre resultat, säger Beatrice Ask.

Krister Sandqvist är Länspolismästare i Västerbotten, ett av de många län där antalet uppklarade brott minskade förra året. Så här säger han om vad besöken från departementet ger hans myndighet:

– Skapa förståelse kring vissa frågor, möjlighet att föra ett djupare resonemang kring vissa frågor, rättsfrågor till exempel.

Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet och rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att departementets resan till samtliga länspolismästare är ett underbetyg till regeringens politik i frågan, och att det samtidigt undergräver rikspolischefens ställning.

– När man ser att en myndighet inte lever upp till förväntningarna, ja då får man ju helt enkelt byta ut chefen till myndigheten. Det är ju så en regering bör agera. Men nu skickar man istället ut sina tjänstemän på vägarna, och ska tala myndigheterna till rätta. Jag har genom mina år i både regering och riksdag aldrig varit med om något liknande, att man gör på det sättet. Men det är väl ett tecken på att man är pressad i själva frågan, här han man pumpat in miljard efter miljard i polisväsendet, och så får man inte ut det man vill.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista