Egyptiens förre president Hosni Mubarak. Foto: Egyptisk tv/Scanpix

Beslut i dag om Mubarak kan släppas fri eller inte

1:51 min

På onsdagen ska en egyptisk domstol pröva om den förre presidenten Hosni Mubarak kan släppas fri eller inte. Han störtades i revolutionen 2011 och skulle han släppas så riskerar det att skapa stor ilska hos vissa egyptier.

Mahmoud är en av dem. Han är i tjugoårsåldern, långsmal och har vasst snyggt skägg, han sitter vid ett café i den egyptiska förorten El-Sheik Zayed. Han tycker att det skulle vara ett bra bevis på hur korrupt rättsväsendet är i Egypten om Mubarak släpps fri.

Det är inte säkert, än återstår åtal om korruption och en ny rättegång om hur demonstranter dog under Mubarakas tid som president, men en domstol ska på onsdagen pröva om det inte går att släppa honom fri så länge.

Ekots utsände träffar Mahmoud vid ett litet torg med några affärer och en minimal torghandel där man kan köpa grönsaker och ost. Hyreshusen är inte stora men ganska prydliga.

Det finns fler i El-Sheik Zayed som skulle bli arga om Mubarak fick åka hem. Varje kväll demonstrerar Omar i protest mot regimen.

– Vi vill visa folk att vi fortsätter kämpa för demokratin, säger han.

De är ett drygt hundratal och går fram och tillbaka, hittar någon plats att demonstrera på, går vidare till nästa.

Nu på morgonen är det en vecka sen polisen rensade ut de Mursianhängare som bodde i tältlägren i Kairo, flera hundra sköts till döds bara där, sedan dess har mer än tusen dött i olika protester. Omar och hans vännner vill också påminna om de tre vänner från El-Sheik Zayed som dog där, i tältlägret Rabia al-adawiya.

Den egyptiska militärens signaler har varit mer än tydliga, om du går ut för att demonstrera så dör du, men Omar vill fortsätta.

– Kanske, kanske kommer vi att få det bättre än vi har nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista