Barack Obama har tidigare fördömt våldet i Egypten. Foto: Edward Linsmier, Khalil Hamra, Mahmod Khaled/Scanpix.

Obama i möte om USA:s stöd till Egypten

1:45 min

I USA pågår fortsatta diskussioner om det ekonomiska stödet till Egypten efter den senaste veckans våldsamheter i landet.

Inatt höll President Obama ett möte med sina säkerhetsrådgivare om att se över stödet. Men en talesman för Vita huset tillbakavisar uppgifter i amerikansk press om att USA redan ska ha frusit en del av pengarna. 

– Uppgifter i pressen om att vi stoppat det ekonomiska stödet till Egypten stämmer inte, sa Josh Earnest, talesman för Vita Huset på en presskonferens igår.

Men han svarade inte riktigt på frågan om USA Frusit eller tillfälligt stoppat stödet, vilket källor till bland annat CNN hävdar att de gjort i väntan på ett officiellt beslut om stödet.

Josh Earnest upprepade istället att de fortsätter utvärdera hur de ska göra och i går kväll, amerikansk tid höll president Obama ett möte med sina säkerhetsrådgivare om stödet.

Fler och fler röster höjs nu, bland annat i kongressen för att USA ska stoppa stödet, på runt 1,5 miljard dollar varje år, varav 1,3 miljarder i militärt stöd.

Vita huset har fördömt våldet i Egypten och tidigare meddelat att de ställer in leveransen av 4 F16-plan till den egyptiska militären och att de ställer in en planerad gemensam militärövning tänkt att hållas nästa månad. 

Josh Earnest, Vita husets talesperson säger att utvärderingen av stödet baseras på hur ett eventuellt stopp av utbetalningarna skulle påverka USA:s nationella säkerhetsintressen, men att det också handlar om den egyptiska övergångsregeringen agerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista