Foto: Kyodo News/Scanpix.

Höjd strålningsvarning vid Fukushima

1:31 min

Japans strålskyddsinspektion höjer varningsgraden för den senaste läckan av radioaktivt vatten vid kärnkraftverket i Fukushima till den högsta på två år.

Myndigheten anser att läckan vid anläggningen kan betecknas som en allvarlig händelse.

Det är fortfarande oklart varifrån det radioaktiva vattnet sipprar ut men företaget Tepco, som äger det havererade kärnkraftverket, varnar för att de fortfarande inte fått stopp på flödet.

Det mest troliga är att det kommer från en cistern innehållande 300 ton nedsmutsat vatten ungefär 100 meter från havet. Ytterligare hundratals cisterner med radioaktivt innehåll finns på området. De ses som Tepcos enda utväg för att undvika att släppa ut vattnet i havet.

Det är inte första gången det larmas om läckor  vid kärnkraftverket i Fukushima, men den här gången ringer de japanska myndigheterna i varningsklockorna högre än tidigare.

Inte sedan 2011, i samband med jordbävningen och tsunamin, har myndigheterna gått ut och varnat så kraftigt som nu.

Det är det Internationella atomenergiorganet IAEA:s skala som används. Allvaret i läckan höjs från ett till tre på den sjugradiga skala som gäller internationellt.

Fortfarande är det ingen fara för någons liv, men strålningen kring läckan beskrivs som mycket hög.

Tidigare har både Tepco och myndigheter medgett att över 300 ton radioaktivt grundvatten läcker ut i havet varje dag från reaktorerna. Men då handlar det om vatten med betydligt mindre strålning än den senaste läckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista