Syrisk-iransk allians hotar Israel

När Syrien och Iran tidigare i veckan annonserade att länderna skall bilda en enad front mot utländska hot väcker det oro i främst Israel. Båda länderna anklagas för att aktivt arbeta för att utplåna den judiska staten.

När det gäller Iran försöker landet inte ens dölja att man gärna ser att Israel försvinner från kartan. Misstanken att Iran håller på att utveckla kärnvapen ses som ett mycket allvarligt hot av israelerna.

Israel misstänker inte längre att Iran har ett kärnvapenprogram. I Israel är man säker på att det är så och att Iran kan ha bomben inom ett år.

Förstärkt hot
Syrien är mer försiktigt med hot mot Israel. Den syriske presidenten Bashar al-Assad har vid några tillfällen det senaste året sagt sig vilja prata fred.

Den israeliska regeringen har varit ointresserad, eftersom den inte litar på att fredsinviterna är allvarligt menade, i alla fall inte så länge palestinska väpnade grupper stöds av syrierna.

Med sin något föråldrade krigsmakt är Syrien inget allvarligt militärt hot mot Israel, men att Ryssland nu är berett att sälja avancerade luftvärnsrobotar till Syrien oroar israelerna.

Som en förstärkning av hoten kommer nu den nya alliansen mellan Syrien och Iran.

Behöver vänner
Hos sina grannar ses både Iran och Syrien med olika grader av misstänksamhet och de är båda i behov av vänner.

I fallet Syrien har misstänksamheten mot landet ökat starkt efter mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri, där Syrien misstänks vara inblandat.

Iran har svårt att hitta goda vänner så längre landet envist vägrar att öppet redovisa allt i sitt nukleära program.

Nu har de här två funnit varandra. Den gemensamma nämnaren är de ansträngda, för att inte säga usla, relationerna till USA och drömmen om ett utslaget Israel.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se