1 av 2
Per Björklund. Foto: Dan Hansson/Scanpix
2 av 2
Mubarak. Foto: AP/Scanpix.

Egyptenkännaren: "Risk att makteliten är tillbaka"

"Användas till att krossa all opposition"
6:59 min

I dag ska en egyptisk domstol pröva om den förre presidenten Hosni Mubarak ska släppas fri. "För ett par månader sedan hade det inte varit möjligt", säger Per Björklund.

Hosni Mubarak störtades i revolutionen 2011. Han sitter fängslad och står åtalad för korruption och delaktighet i mord under revolutionen. 

– För ett par månader sedan hade det varit omöjligt att ens spekulera om frigivning, säger journalisten och författaren Per Björklund, som följt Egypten och medverkade i P1 Morgon i morse.

Han tror att det kan bli så att Mubarak släpps fri, men än är det osäkert, menar han.

– Man släpper ut testballonger för att se hur folk reagerar. Det är en del av ett maktspel som pågår hela tiden. Om det blir ett ramaskri släpps han inte fri, men om inte, kan det hända att han släpps. Det är klart att det är en symbolisk sak i det här läget, säger Per Björklund.

Regimen har nu ett självförtroende som den inte haft på två år och det gamla gardet ser sin chans att återupprätta sin makt, menar Björklund.

– Det finns risk att makteliten är tillbaka. Varje ny befogenhet man ger till militären kommer i slutändan att användas till att krossa all opposition. Alla som ifrågasätter den politik som förs stämplas som förrädare. ElBaradei är ett exempel på det, säger Per Björklund.

Statsvetaren och egyptiern Islam Habib tror att domen kommer att väcka starka reaktioner.

– Alla har Mubarak i sitt undermedvetna och oavsett hur det kommer att bli kommer egyptierna att reagera. Både positivt och negativt. Det intressanta nu är ju att se hur stort stöd militären har. Och de som inte stödde revolutionen från början eller har drabbats ekonomist av den ger sitt stöd till militären.

Regeringen, som består av både civila politiker och militärer, jagar sina motståndare. Och även kompromissvilliga har nu blivit måltavlor.

I går rapporterade Ekot om att Egyptens förre vicepresident, fredspristagaren Mohamed ElBaradei, ställas inför rätta. Han anklagas för att ha svikit nationens förtroende, då han hoppade av vicepresidentposten.

Regimen talar om en kamp mot terrorister och vill förbjuda det Muslimska brödraskapet.

Den senaste veckan har runt 1 000 människor dödats i oroligheter, efter att militären slagit till mot Mursianhängare runtom i landet. I går avslöjades det att 37 islamister kvävts till döds i en fångtransport, sedan polisen sprutat in tårgas i den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista