Kina svarar med stimulanser i sjunkande tillväxt

1:55 min

I det tysta har den kinesiska staten börjat stimulera ekonomin i stora städer och provinser i landet genom att erbjuda omfattande lån till infrastrukturprojekt, rapporterar lokala medier.

Det är oron för att tillväxten ska gå under sju procent som fått den nya regeringen att agera, enligt Simon Zhao som är expert på Kinas ekonomi på The University of Hongkong.

– Tillväxten i Kina är på väg ned mot sju procent så regeringen tycker att det fortfarande behövs reformer av det gamla slaget för att stimulera landets ekonomi, säger Zhao.

Det kan få negativa konsekvenser, tror Zhao som leder ett internationellt center för studier av Kinas utveckling.

I förra veckan läckte det ut uppgifter i kinesiska medier om att den statliga banken CDB var på väg att låna ut omfattande belopp till infrastrukturprojekt i tre av landets provinser. En annan statlig bank ska låna ut motsvarande 250 miljarder kronor till staden Shanghai för att bygga ett Disneyland.

Tjänstemän i Peking förnekar att det handlar om ett nytt stimulanspaket liknande det som genomfördes under finanskrisen 2008 då motsvarande 4 000 miljarder kronor rullades ut till olika projekt runt om i landet. Kina lider fortfarande av alla felinvesteringar som gjordes då, menar Zhao.

– Alldeles för många vägar byggdes och runt om i landet syns spökstäder dit aldrig någon flyttade.

Många av investeringarna har varit olönsamma och lett till överproduktion, säger Zhao.

Han har ändå en viss förståelse för att den nya regeringen vill göra något när konsumtionen i landet inte vill ta fart på det sättet som Peking hade hoppats på.

Han tycker dessutom att investeringarna på förhand inte ser ut att vara lika missriktade som de den förra regeringen gjorde. Men Zhao är ändå orolig för hur den överhettade bostadsmarknaden ska reagera.

– Alla kommer tänka att regeringen kommer fortsätta att stimulera ekonomin på samma sätt som tidigare och alla kommer fortsätta att tro på att bostadspriserna går upp, säger Zhao bekymrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista