Örebro Tingsrätt. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

15 frias från fusk i assistanshärva

Lyssna till huvudmannens advokat
1:27 min

I dag föll domen mot de 17 personer som stod åtalade för bidrags-, skatte- och bokföringsbrott i den misstänkta assistanshärvan.

Tingsrätten dömer endast en person till fängelse för skattebrott.

Den 37-årige vd:n som bor i Örebro döms till två års fängelse för skatte- och bokföringsbrott, men han frias på 22 punkter som rör bidragsbrott.

I övrigt är det bara en till som fälls, en 31-årig kvinna, för skattebrott. Hon får villkorlig dom och dagsböter.

De 17 personerna stod åtalade för bidrags-, skatte- och bokföringsbrott. De misstänktes ha lurat till sig 4,8 miljoner kronor genom assistansfusk.

Det är bevisat att fel uppgifter har lämnats till Försäkringskassan, ändå döms ingen för bidragsbrott.

Anledningen är att de misstänkta hävdat att arbetet visst utförts, men av någon annan. Och det har åklagaren inte motbevisat.

– Vi har stannat vid att de tilltalade har invänt att det har lämnats assistans, men inte av just den personen, säger lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt, till TT.

För att det ska innebära brott, måste det bevisas att brukarna inte fått assistans.

– I det här fallet har polis och åklagare inte utrett om assistansen har utförts, fortsätter Grevesmühl.

Rättegången har varit en dyr historia. Bara advokaterna har begärt ut 21 miljoner kronor i ersättning och enligt tidningen Nerikes Allahanda har minst 100 tolkar använts under rättegången.

När åtalet väcktes den 12 mars i år omfattade förundersökningen 13 000 sidor. Domen är nästan 600 sidor.

Försäkringskassan inledde i december 2011 en särskild satsning för att komma åt assistansbidrag och det var i samband med granskningen som Försäkringskassan bestämde sig för att syna företaget.

I november 2012 sattes företaget i konkurs. Företaget tvingas betala en halv miljon i företagsbot.

Fakta: I dessa städer har företaget arbetat

Örebro
Upplands-Bro
Helsingborg
Norrköping
Linköping
Kristianstad
Uppsala
Uddevalla
Stockholm

Fakta: Assistans

Om man får assistanspeng har man behov av att till exempel få hjälp med att ta på sig kläder, tvätta sig, äta och vardagssysslor. För att Försäkringskassan ska bevilja assistansersättning ska brukaren behöva hjälp i mer än 20 timmar per vecka och schablonbeloppet för ersättning är i år 275 kronor per timme. Brukaren kan själv anställa de personer han eller hon tycker lämpar sig bäst för uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista