Sveriges utrikesminister Carl Bildt deltar i dag i ett extrainsatt möte med EU:s utrikesministrar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix/Khalil Hamra/Scanpix

EU:s utrikesministrar i krismöte om Egypten

1:41 min

EU:s utrikesministrar samlas i dag till ett extrainsatt möte om utvecklingen i Egypten.

Den stora frågan är hur Europa kan använda sina ekonomiska muskler för att påverka och stoppa de hårda tillslagen mot den avsatte presidenten Mursis anhängare.

”Möjligheterna för Europa att påverka utvecklingen i Egypten på kort sikt är begränsade”, skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg. Han tillägger att det är viktigt att EU klargör sina värderingar om mänskliga rättigheter, och sänder en stark signal till militären i Egypten.

Den försiktiga hållningen delar Bildt med EU:s 27 andra utrikesministrar – som troligen kommer att välja att behålla EU:s medlande roll i den värsta interna krisen i Egyptens moderna historia, där minst 900 människor har dödats.

Ett par länder, Nederländerna och Österrike, vill stoppa hjälp och stödpengar till Egypten i ett utlovat paket om 43 miljarder kronor som EU beslutade om förra året. Men eftersom huvudelen av pengarna skall gå till civila grupper – och inte till regeringen, så är det knappast något som påverkar de nu styrande i Egypten.

EU kan främst hoppas på sin trovärdiga, medlande roll – att kunna tala med båda sidor utan att mötas med misstro.

Tidigare har EU tillsammans med USA försökt medla mellan militär och Mursianhängare. Men de förhandlingarna och medlingsförsöken bröt samman för ett par veckor sedan, några dagar före det blodiga tillslaget av militären mot demonstranter som protesterade mot avsättandet och fängslandet av den valde presidenten Mursi.

USA har nu förlorat sin trovärdighet som medlare, eftersom USA:s stöd till Egypten främst är vapen till militären.

I Europa är det bara ett par enskilda länder som har vapenavtal med Egypten, och dessa kommer också att diskuteras under EU:s extrainsatta möte idag.

Vincent Dahlbäck

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista