Kräver FN-inspektion efter misstänkt gasattack

Storbritannien och Frankrike kräver omedelbar FN-inspektion i Syrien efter uppgifter om flera hundra döda i en misstänkt gasattack i Damaskus förorter. Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt kräver att FN-inspektörer snarast ska få tillgång till platsen för den misstänkta gasattacken.

Syriens regim anklagas för att ha använt kemiska vapen i en attack som ska ha dödat ett stort antal människor. Uppgifterna om hur många som dödats går isär, men det talas om att det kan röra sig om över 200 personer.

Anklagelserna kommer samtidigt som en grupp vapenexpeter från FN, ledd av svenske Åke Sellström, är i Syrien för att utreda användningen av kemvapen. Sellström säger till TT på telefon från Damaskus att han bara har sett tv-bilder på attackerna, som det inte går att avgöra någonting ifrån.

– Men de höga siffrorna på antal skadade och döda som man talar om låter misstänkt. Det låter som någonting man bör titta på.

Attacken har inte bekräftats av oberoende källor, och den syriska regimen avfärdar anklagelserna som grundlösa, men den förnekar däremot inte att det pågår väpnade attacker mot rebellfästen.

Uppgifterna om gasattacken har gjort att både Storbritannien och Frankrike fört fram krav på en FN-inspektion på platsen, och samma sak skriver utrikesminister Carl Bildt i ett inlägg på Twitter.

Bildt sitter i dag tillsammans med EU:s utrikesministrar i ett krismöte om situationen i Egypten, och säger så här till TT:

– Det här inträffar ju praktiskt taget samtidigt som FN:s kemvapeninspektörer anländer till Damaskus. Vad vi kräver är att de omedelbart måste få tillträde till den här platsen. Den ligger bara 15-20 minuter från var de är just nu.

Den brittiska regeringen är även beredd att ta upp frågan i FN:s säkerhetsåd.

– Jag är djupt oroad över rapporterna om att hundratals personer, inklusive barn, har dödats i flyganfall och i en attack med kemiska vapen i rebellkontrollerade områden nära Damaskus, säger Storbritanniens utrikesminister William Hague i ett uttalande enligt Reuters.

Också Arabförbundets ledare Nabil al-Arabi kräver en omedelbar FN-inspektion av området där den misstänkta gasattacken ska ha ägt rum, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Charles Lister, analytiker på Jane's terrorism and Insurgency Center, säger till Reuters att det inte är logiskt att den syriska regimen skulle genomföra en attack nu, men säger att området där den misstänkta attacken ska ha ägt rum är känt för att stödja den syriska oppositionen.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista