Ica står för varannan svensk livsmedelsbutik. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Norsk motvind för Ica

"Stora minussiffror i Norge"
1:33 min

På onsdagen presenterade livsmedelskedjan Icas ägarbolag, Icagruppen, sin första kvartalsrapport som börsnoterat bolag.

Vinst och marknadsandelar ökar i Sverige, men Norge är en tråkig affär, menar Per Strömberg, vd för Icagruppen.

– Den stora utmaningen är vår norska verksamhet. Där har vi stora minussiffror och det är en verksamhet som vi på ett eller annat sätt måste få ordning på, säger Per Strömberg.

Han har stora förhoppningar på det planerade samarbetet kring inköp och logistik med Norgegruppen.

Men först i slutet av september kommer den norska konkurrensmyndighetens besked om det blir ja eller nej till samarbetet. Någon plan b för Norge vill Per Strömberg ännu inte avslöja.

– Vårt fokus är att få det här samarbetet på plats. Skulle vi få ett nej kommer vi att prata om de alternativa lösningar vi ser i Norge.

Totalt gjorde Icagruppen en vinst före skatt på 498 miljoner kronor under årets andra kvartal, jämfört med 409 miljoner, under samma period förra året.

Ica står för varannan svensk livsmedelsbutik. Men bara ett 70-tal är helägda av Icagruppen.

Gemensamt för kedjan är att de egna märkesvarorna nu står för en dryg femtedel av varorna i butikshyllorna. Nästa stora förändring är en storsatsning på e-handel under 2014.

– Det här ska bli den i särklass bästa lösningen för att handla mat på nätet. Men i stort får vi återkomma när vi är närmare lanseringsdatumet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".