Egyptiens förre president Hosni Mubarak. Foto: Scanpix

Hosni Mubarak släpps fri - ny rättegång startar nästa vecka

Ny rättegång mot Mubarak startar på måndag
1:14 min

En domstol i Egypten har gett order om att expresident Hosni Mubarak ska släppas från sin häktning, uppger domstolskällor för Reuters.

Mubarak kan komma att släppas på torsdag, uppger hans advokat för Reuters.

Det har gått sju veckor sedan att armén störtat Egyptens demokratiskt valda president, Mohamed Mursi. I dag beslutade en domstol att mannen som styrde landet i 30 år, Hosni Mubarak, ska släppas ur fängelse där han suttit häktad i flera år i väntan på ny rättegång.

Mubarak, 85 år, dömdes till livstids fängelse förra året för att ha låtit bli att förhindra dödandet av demonstranter. Men Mubarak överklagade och beviljades en ny rättegång 2012. Den väntas starta nästa vecka, men under tiden finns inte länge juridiska skäl att hålla honom häktad.

– Beslutet att släppa Mubarak som gavs i dag är slutgiltigt och åklagarsidan kan inte överklaga detta, meddelade domare Ahmed el-Bahrawi.

Minst 900 personer, varav 100 soldater och poliser, har dödats i tillslag mot Mursis Muslimska Brödraskap den senaste veckan, vilket gör det till Egyptens blodigaste civila episod på årtionden.

Mubaraks frisläppande befaras skapa ytterligare turbulens i Egypten, där armén störtade Mursi, landets första fria val ledare, den 3 juli. Generalerna har installerat en tillfällig förvaltning för att övervaka en färdplan de säger kommer att leda Egypten till tillbaka till demokrati.

Marina T Nilsson, Ekot/Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".