Sveriges utrikesminister Carl Bildt deltar i dag i ett extrainsatt möte med EU:s utrikesministrar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix/Khalil Hamra/Scanpix

Bildt: Svårt att påverka Egyptens militär

1:54 min

I Bryssel pågår det extrainsatta mötet mellan EU:s utrikesministrar om en gemensam reaktion på utvecklingen Egypten. Men utrikesminister Carl Bildt säger i dag att han inte tror att EU kan ändra den egyptiska regeringens och militärens kurs.

– Jag tror att det är väldigt begränsat, de har beslutat sig för att göra detta. Vi försökte med omfattande diplomatisk verksamhet fram till för tio dagar sedan, tillsammans med USA och två gulfstater och det gick relativt hyggligt, det fanns förutsättningar för framsteg. Sedan skedde en förändring i regimen, det var det som ledde till att ElBaradei avgick. Och man beslutade sig för det som jag kallar den djupa statens kontrarevolution. De beslutade sig för att slå till. Jag tror inte vi kommer rubba dem i första taget, säger utrikesminister Carl Bildt.

Förhoppningarna om att konkret kunna påverka den våldsamma utvecklingen i Egypten just nu är små, säger utrikesminister Carl Bildt. Han valde att i dag, inför den samlade världspressen, kalla det som pågår för "den djupa statens kontrarevolution", element inom regimen och militären som har hållit sig kvar sedan Mubaraktiden och som nu bestämt sig för att återta makten. Och att det är något som kommer att få konsekvenser för en tid framöver. EU:s perspektiv ska därför var längre anser han och fokus ska ligga på att med tydlig röst fördöma våldet.

– Förr eller senare måste det komma en politisk fas, och då är det viktigt att vi har talat med tydlig röst, så att man vet var Europa står. Jag tror att det ökar våra möjligheter till långsiktigt inflytande.

Carl Bildt sa också att han förutsätter att samtliga EU-länder idag upphör med all vapenexport till Egypten. Han försäkrade också att svenskt bistånd i nuläget går till demokrati- och människorättsgrupper i det egyptiska civilsamhället, och att inga svenska skattebetalares pengar ska gå till att stödja de som är ansvariga för massakrer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista